SAFRANBOLU
Safranbolu'yu ülkemizde ve dünyada ön plana çıkaran en önemli unsur geleneksel Türk mimarisi tarzındaki Safranbolu evleridir.Bu evler bir yandan kentsel konumlarıyla diğer yandan mimarileriyle dikkate değerdirler. Başka bir anlatımla Safranbolu Evleri yüzlerce yıllık bir süreçte oluşan Türk kent kültürünün günümüzde yaşamaya devam eden en önemli yapı taşlarıdır. Bu nedenle Safranbolu evleri hakkında yeterli bilgi sahibi olabilmek için, yörenin ikliminden başlayarak kültürü; aile yapısı, ekonomisi ve gelenekleri hakkında bilgi tdinmek gerekir. İlçe merkezinde 18 ve l9.yy. ile 20.yy. başlarında yapılmış yaklaşık 2000 geleneksel Türk evi bulunmaktadır. Bu eserlerin 800 kadarı yasal koruma altındadır.
Safranbolu... Tarihin donduğu yer... 3 bin yıllık tarihi boyunca, Roma ,Bizans, Selçuklu, Osmanlı gibi uygarlıkların yaşadığı Safranbolu, tarihi İpek Yolu'nun, Kastamonu, Gerede- İstanbul kesimi üzerinde önemli bir konumda yer alıyor... 1976 yılında "kentsel ve doğal SİT alanı" ilan edilmiş. 1994 yılı sonunda Unesco tarafından, "Dünya Miras Listesi"ne alınarak, "Dünya kenti" olmuş.
NASIL GİDİLİR?
İstanbul ve Ankara'dan yola özel araçlarıyla çıkanlar, otoban ile daha konforlu ulaştıkları E-5 Gerede kavşağından, mimari dokusu ve yemyeşil bitki örtüsüyle farklılaşan, Batı Karadeniz'in kuzey yönüne 90 kilometre gidince, Safranbolu ile karşılaşabilir. Bazı bölümleri bozuk asfalt yol, genelde rahat bir yolculuk yapmanızı sağlıyor. Gerede'den sonra yol sinyalizasyon ışıklarından sağa Samsun yönüne dönerken, solu takip edenler, bacalarından çıkan dumanların bulunduğu, çevreyi kırmızıya boyayan Demir Çelik Fabrikası önünden, önce Karabük'e, 8 kilometre sonra da Safranbolu'ya geliyorlar.
ULAŞIM
Aras Kargo, Avrupa, Ulusoy, Savaş, Güven gibi otobüs şirketleri ise, Safranbolu'nu diğer illerle bağlantısı sağlıyor.
NE YENİLİR ?
Safranbolu'da "Safranbolu Çavuşu" olarak bilinen üzüm türü yetişmesine rağmen, bunu tadabilmek gerçekten çok zor. Çünkü kente adını veren safran bitkisi gibi, yetiştireni bulmak çok zor.
Ancak son yıllarda ünü iyice artan ve aranan Safranbolu lokumu ile, "Cevizli Yaprak helvası" nı tatmadan buradan ayrılmayın. Beyazlatma özelliği olan ve Eflani tarafından getirilen ağaç kökü çöven bitkisi ile ceviz-şeker karışımıyla yapılan Cevizli Yaprak Helvasını yemek için, çiğnemek yerine, ağızda tutmak yeterli oluyor.
TARİHİ ESERLER
Şeyh Mustafa Efendi Türbesi Halveti Tarikatı Şeyhi Mustafa 1871 Musalla Mah.
Sadullah Çeşmesi Sadullah Efendizade Hacı Abdullah 1871 Babasultan Mah.
Hideyetullah Camii Onarımı Dirdarzade H. Süleyman Efendi 1874 Musalla mah.
Karakullukçu Çeşmesi Karakullukçuzade Hacı Ahmet Ağa 1874 Baba Sultan Mah.
Kaçak (Lütfıye) Camii Muslu Beyzade Ebu Bekir Efendioğlu Hacı Hüseyin Hüsnü 1879 Akçasu Mah.
Hamidiye Camii 1884 Çeşme Mah.
Hastane Kastamonu Valisi Abdurrahman P. 1890 Kıranköy-Hastane
Cılbır Pınarı Çeşmesi Cılbırzade Hacı Ali Ağa Mühendisi;Emir Hocazade Mustafa Efendi 1890 Hacı Halil Mah.
Kadı Efendi Çeşmesi Kadı Mantarcızade Mehmet 1896 Çeşme Mah.
Hükümet Konağı Kastamonu Valisi Enis Paşa 1904 Kale
Hamidiye (Mescit) Çeşmesi Ali Bey Müh. Emir Hocazade 1905 Çeşme Mah.
Ekmekçi Numan Çeşmesi Gani Oğlu Numan Ağa 1906 Izzet Paşa Mah.
Serkatip Çeşmesi Hüseyin Hüsnü Tamiri;Kırımlızade Hüseyin Ağa 1910 Hacı Halil mah.
Şükrü Efendi Çeşmesi Hacı Bakizade şükrü Efendi 1924 Çeşme Mah.
Saat kulesi İzzet Mehmet Paşa 1796 Kale
Güneş Saati Çarşı
Cephane Binası Sultan 2. Abdülhamit 1890 Kale
CezeEvi Sultan 2. Abdülhamit 1906 Kale
Deri Fabrikası Safranbolu Debağ Şirketi KaraAli Mah
Ortaokul Sultan 2. Abdülhamit 1915 Bağlar
Belediye binası Refik Güler Efendi 1924 Çarşı